Komolyzene

Accord Quartett

2001-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatójából. Céljaik közé tartozik a „modern” világ és a komolyzene összekapcsolása igényes komolyzenével, új gondolatokkal, helyszínekkel. Rendszeresen koncerteznek Magyarországon és külföldön egyaránt.

Díjak: Brahms-verseny 1. díj, Ausztia, Pörtschach 2009, Artisjus Díj 2008, Weiner Leó Kamaraverseny 1. díj 2003, Bécs-Budapest-Prága Nemzetközi Nyári Akadémia: Thomastik-Infeld Díj 2003, Kodály Díj 2004, Bartók Díj 2005, Végh Sándor vonósnégyes-verseny 2012 Különdíj

Tagjai: Mező Péter (hegedű), Veér Csongor (hegedű), Kondor Péter (brácsa), Ölveti Mátyás (cselló)

http://www.accq.hu/magyar/rolunk.html

 

AKKORD Kohász Fúvós Kisegyüttes

A kürt kvartettnek indult 1981-ben, de különféle egyéb hangszerelésekben is kitűnően muzsikáló együttessé lett.  Fő feladatuknak tekintik a Nógrád megye zenei hagyományainak ápolását, kapcsolatuk elmélyítését és közös fellépések vállalását a Bányász Kohász Dalkörrel. Vezetőjük Bartus László zenetanár.

http://users.atw.hu/kohaszmuvkst/other.html

 

Antanténusz Gyermekkórus karnagy: Szegedi Ildikó

A kecskeméti Kodály Iskola mindenkor az 4-5. osztályos tanulói alkotják a kórust, Szegedi Ildikó vezényletével. 2016-ban az Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztiválon megkapták az Aranydiplomát és az Év Kórusa kitüntető címet.

https://www.baon.hu/bacs-kiskun/kultura-bacs-kiskun/ev-korusa-lett-az-antantenusz-670635/

 

 

Balassagyarmati Dalegylet karnagy: Ember Csaba

1863-ban alakult, akkor még  Balassagyarmati Polgári Dalárda néven. Az alapítók szándéka szerint a város kulturális életében való aktív részvétel, a helyi kóruskultúra népszerűsítésében vállalt szerepet. 1974-ben csatlakozott Ember Csaba a kórus jelenlegi vezetője.  Vezetése alatt a kórus több alkalommal kapott Művészeti Nívódíjat. A karnagy mindig nagy gondot fordított arra, hogy Európa országainak zeneértő és a kórusművészetet ápoló személyiségei, szervezetei között tartós kapcsolat, stabil élőhíd épüljön ki, s így számos külföldi kórussal alapozott meg máig is bőven termő, nívós szakmai kapcsolatot. Megszámlálhatatlan sikert arattak és elismerést értek el országos és nemzetközi fesztiválokon. Minősítő versenyeken négy alkalommal nyerték el a legmagasabb, Fesztiválkórus fokozatot. 1990-ben Kiváló Együttes címet kaptak. A rendszerváltozást követően civil szervezetté alakultak Balassagyarmati Dalegylet néven.

http://www.agt.bme.hu/balassi/Dijazottak/laudacio/dalegylet.html

 

Balog Péter gitárművész és gyermekei

1981-ben született Salgótarjánban. Zenei tanulmányait a bátonyterenyei zeneiskolában kezdte. 1994-ben második helyezést ért el a Váci Országos Zeneiskolai Gitárversenyen. Tanára Gazsi Éva volt. Középiskolai tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Gimnáziumban folytatta L. Morvay Éva növendékeként. 1998-ban első helyezést ért el a Csepeli Országos Középiskolai Gitárversenyen. Felsőfokú tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen fejezte be 2005-ben kitüntetéses diplomamegszerzésével. Tanára Eötvös József volt. 2000 óta dolgozik gitártanárként, jelenleg a budapesti Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában. Alkalmanként önállóan és különböző könnyű- illetve komolyzenei formációkkal is fellép. 2002 óta rendszeresen koncertezik Radványi Balázzsal, a Kaláka együttes Kossuth-díjas tagjával itthon és külföldön. Rendszeresen fellép a Göncölszekér együttessel, valamint közreműködik a Misztrál együttes koncertjein. A Radványi-Balog-Borzsák triónak eddig két hanghordozója jelent meg: Tiki Tiki Timbó (2004) és A londoni mackók (2006). 2007-ben elkészítette első szólólemezét Gitárdallamok címmel, amelyen klasszikus darabok mellett saját jazz-feldolgozások is szerepelnek. A gitár mellett kobzon és cavaquinho-n is játszik. Kobzosként rendszeres közreműködője hazai várjátékoknak. Négy gyermek édesapja: Benedek (szül.idő:2006), Júlia (szül.idő:2008), Eszter (szül.idő:2011) és Márk (szül.idő:2016)

http://balogpeter.uw.hu/bem.html

 

 

Bartók Béla Vegyeskar karnagy: Perlaki Attila

A kórus 1976 őszén alakult. Tagjai a Zeneiskola akkor kinevezett új igazgatója, Rázga József karnagy hívó szavára gyűltek össze. Valamennyien kötődte k a Zeneiskolához, mint tanárok, növendékek, régi diákok vagy azok, akik a fentiek baráti köréhez tartoztak. 1990 óta a Békéscsabai Ifjúsági Ház égisze alatt, mint városi énekkar működik. (2013. januárjától a megújult, most már Csabagyöngye Kulturális Központ nevet viselő intézmény falain belül.)

Az énekkar évente koncertet ad saját városában, de fellépett már az ország más településein is. A Nemzeti Filharmónia több alkalommal biztosított be mutatkozási lehetőséget saját hangversenyein. Az énekkar tagjai boldogan emlékeznek a bemutatott oratórikus művekre, melyek előadásai új lehetőséget kínáltak a zenekarral való együttműködésre. Bárdos Lajos és Szőnyi Erzsébet egy-egy új művet írt a kórus számára. Az eltelt 30 esztendő alatt alkotások sokaságát - a reneszánsztól a XX. századig - tanulták meg és mutatták be a közönségnek, akiknek megtisztelő figyelme és hangversenyeiken való jelenléte meghatározó jelentőségű számukra. A kórus emlékezetes külföldi útjai: Csehország, Szlovákia, Bulgária, Románia, Németország, Anglia, Finnország, Olaszország. A 2006. év nyarától Perlaki Attila vette át a kórus szakmai vezetését. A kórus kitüntetései:"Nívó díj" 1983."Kiváló együttes" 1990. Művelődési és Közoktatasügyi Minisztérium"A zsűri különdíja" Békés-Tarhos, "Hangversenykórus" cím, amely hazánkban a legmagasabb amatőr zenei kitüntetés.

http://bartokkorus.hu

 

Bátonyterenyei Bányász Fúvózenekar karnagy: Bertók Zoltán

A KOHÁSZ FÚVÓSZENEKAR az egyesület első művészeti csoportjaként, már 1879-ben megalakult, tehát az idén 130 éves. Tagjai kezdetben azok az acélgyárba betelepített német és cseh szakmunkások voltak, akik fúvós hangszereken is tudtak játszani, sőt még a helyieket is megtanították. A zenekar fennállása óta az egyik legnépszerűbb és összetartóbb csoportja az intézménynek.

Több szakmai díjat és minősítést is szereztek, így 1972-ben Aranylant majd Aranydiploma minősítést, 1975-ben Kiváló Együttes címet, majd 2001-ben Művészeti Nívó Díjat. A város önkormányzata – amely gyakran hívja az együttest különböző rendezvényeire és ünnepségeire - 2002-ben, majd 2006-ban is „Salgótarján Kultúrájáért” díjjal ismerte el a zenekart.

A Nógrád megyében immár egyedülálló ( az egykori bányász fúvószenekar tagjait is befogadó) együttes utánpótlását jelenleg az intézménnyel hosszú évek óta jó kapcsolatban álló salgótarjáni zeneiskola biztosítja. Karmesterük Boros Sándor, egyesületünk művészeti vezetője.

http://www.kohaszmuvkst.atw.hu/

 

Belcanto Kamarakórus karnagy: Perecsényi Zsuzsanna

A kórus 1995-ben alakult meg Halásztelek zenepedagógusai és néhány lelkes, énekelni vágyó zenebarát közreműködésével.

Karvezetőnk Perecsényi Zsuzsanna, településünk zeneiskolájának vezető pedagógusa.

A tagok száma az első időkben nagyon minimális, kb. 8-10 fő volt, ami mára fokozatosan elérte a 25-30 főt. Kórusunk összetétele mind életkorban (20-60 év között), mind a tagok foglalkozását tekintve igen változatos (pedagógus, mérnök, kárpitos, kistermelő, képviselő, aktívan dolgozók és nyugdíjasok, stb.). egy nagyon fontos tulajdonsággal azonban mindannyian rendelkezünk: mindenki nagyon szeret énekelni.

http://www.zenebra.hu/bel-canto/

 

Bellon Rézfúvós Quintett  ( Ewald Rézfúvós Együttes ) művészeti vezető: Kovács Tamás

Az Együttes 1996-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akkori hallgatóiból. Tagjai: Bakó Levente, Tarkó Tamás, Kovalcsik András, Magyar Péter, Peresztegi Attila. Az Ewald 2016-tól szextett és szeptett formációkban is működik (Angyal JánosHorváth Bence). A kvintett művészei szólistaként is elismertek: országos versenyek győztesei, illetve díjazottjai. Első nemzetközi versenyükön 1998-ban, a műfaj legrangosabb világversenyén, a franciaországi Narbonne-ban megrendezésre került VII. Nemzetközi Rézfúvós Kvintett Verseny első és különdíját nyerték el. Ezt követően az együttes nyolc nemzetközi versenyről hozott rangos díjakat.

Díjak:Artisjus Díj (2000;2003;2005;2010), Liszt Ferenc Díj (2002),Gramofon - Klasszikus és Jazz Folyóirat: Különdíj (2005),Prima Junior Díj (2008)

http://www.ewald.hu/hu/egyuttesunk

 

Benedekfi István zongoraművész és Benedekfi Zoltán hegedűművész

https://www.istvanbenedekfi.com/

 

https://www.facebook.com/pg/Benedekfi-Testv%C3%A9rek-233774893812433/about/?ref=page_internal

 

 

 

 

 

Breznyán István trombitaművész, Kiskunlacházi Ifjúsági Fúvózenekar karmestere.

 

 

Budapesti Rézfúvós Kvintett művészeti vezető: Petz Pál

Az együttes Reneszánsz Rézfúvós Kvintett néven alakult, 1974-ben. Először ifjúsági hangversenyeken léptek fel, majd sikeres próbafelvételt készítettek a Magyar Rádióban, melyet élő hangversenyek és felvételek követtek.

Nemzetközi karrierjük 1979-ben kezdődött, ezért változtatták meg nevüket Budapest Brass Quintet-re, amikor megnyerték a Maurice André nemzetközi rézfúvós kamarazene versenyt Párizsban.

Következő évben már hanglemezfelvételt készítettek az Erato céggel és rádiófelvételt Párizsban a Radio France-nál. Ezt néhány hangverseny követte és a következő évben már Hollandiában és Németországban is turnéztak. 
Első német hanglemezük 1981-ben készült, melyet egy Hungaroton felvétel is követett. Számos hazai fellépés után meghívást kaptak Olaszországba és Spanyolországba, majd Finnországba, Svédországba és Dániába. A francia vendégszereplések is rendszeressé váltak, melyhez Belgium is kapcsolódott. 1993-ban több koncertet adtak Angliában és Londonban, a BBC Rádióban is felvétel készült. Mely után sor került az az első tengeren túli meghívásra, melyet újabb három követett. 

Az együttes díszvendégként vett részt a Baltimori Rézfúvós Fesztiválon.
1987 novemberében Németországban már a 100. fellépésüket ünnepelték. 1989-ben újabb USA, majd 1990-ben Japán turné következett.
Évente két német hangversenykörút vált rendszeressé, Franciaországban pedig főleg nyári fesztiválokon léptek fel. Németországban az együttes 7 CD felvételt .

Díjak: Mai magyar művek magas szintű tolmácsolásáért a 
Szerzői Jogvédő Nívódíját ,majd a Magyar Rádió Nívódíját kapta a kvintett,1986-ban pedig LISZT DÍJAT vehetett át.

A reneszánsztól napjaink zenéjéig különböző stílusokat foglal magában, készítettek CD felvételt hárfa, ütő közreműködőkkel, kibővített kvintettel és 1994-ben a Müncheni Rádió Szimfonikus zenekarának kíséretével is.

Tagok: Petz Pál (trombita), Palotai István (trombita), Varga Zoltán (kürt), Erdei Csaba (harsona), Mazura János (tuba)

http://budapestbrassquintet.5mp.eu/web.php?a=budapestbrassquintet

 

Bükki Vadászkürtösök vezető: Bótáné Batta Olga

Az együttes alakításának gondolata a 2005. évi FeHoVa kiállításon fogant. Az akkor még csak négytagú formáció mára kilenc főre gyarapodott. Legtöbben hódolnak a vadászat szenvedélyének, de az időközben hozzájuk csatlakozó hivatásos zenészek is erősen kötődnek a természethez.

Az elmúlt években számos vadászaton és vadászati rendezvényen szerepeltek. Nagymaroson a Kittenberger napokon, illetve Gödöllőn a Grassalkovich-kastélyban Rudolf trónörökös tiszteletére megrendezett kiállítás megnyitóján is ők hallatták kürtjeiket.

Első nemzetközi megmérettetésük alkalmával 2008-ban, Csehországban Hluboká nad Vlatovu-ban megrendezett kürtversenyen a nagyszámú induló együttes közül – legjobb külföldi zenekarként – az ötödik helyen végeztek.

Hangszereik, illetve repertoárjuk is változatos. A megszokott ’B’ kürtök mellett ’Esz/B’ hangszereken a német vadászati kürtjeleken kívül, történelmi vadászszignálokat, a Kircsi László által komponált első magyar Hubertusz-misét, és saját szerzeményüket is játsszák.

A Vadászkamara Kürtegyüttes nevéhez (pontosabban Nagy Csaba és Tápai Balázs nevéhez) fűződik a Magyar Vadászkürtös Egylet „himnuszának” megkomponálása is.

 


 

Cantus Corvinus Vegyeskar karnagy: Holló Erzsébet

A Cantus Corvinus Vegyeskart 1983-ban alapította Holló Erzsébet karnagy. Baráti társaságként kezdték, tagjai a Muzsikus Céh kórusból, zenét szerető fiatalokból álltak. A zeneirodalom minden korszakából, a gregoriántól a XXI. századi alkotásokig szólaltatnak meg egyházi és világi, acapella és hangszerkíséretes műveket. Évente több hangversenyt rendeznek. A jótékonysági koncertjeik bevételét egészségügyi és segélyszervezetek, illetve szegények támogatására fordítják. Hagyományt teremtettek Gyöngyösön az Ezüstvasárnapi Koncertekkel. 1994-ben Gyöngyös város Pro Civitate kitüntetését kapták. 2012-ben Príma díjat vehettek át.

http://balazsjozsefkepviselo.blogspot.hu/2012/11/prima-dijat-cantus-corvinusnak.html

 

 

Cimbaliband művészeti vezető: Unger Balázs

A népzene tehát a természet tüneménye” - mondta Bartók, és ez az állítás  a mai világban is megállja a helyét, vallják a Cimbaliband tagjai . Zenéjükben a modern kelet európai életérzés keveredik a népzenével, viszont mindez természetes formában történik, mert ők egy igazi “multikulti” zenekar.  Szerb harmonikás, magyar hegedűs, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos és gitáros, mindez egy sejtelmes női énekhanggal, és egy jazzdobossal megfűszerezve. Zenéjük forrásai különböző helyekről fakadnak:  magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, rock’n’roll, de két dolog mégis összetartja a bandát, a barátság, és egy igazi varázslatos magyar hangszer: a cimbalom. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok Unger Balázst a "cimbalom Chuck Berry-je" ként! Gyors ”riffjeivel” változatos stílusban mozgatja irányítja a zenekart az igazi magyar akusztikus "keverőpult" mögül. A fentieket egyesítve válik teljessé a hallgató számára az eredeti Kelet- európai cimbalom Rock’n’Roll!

Tagok: Unger Balázs (cimbalom, ének), Szita Eszter (ének), Unger Gergő (gitár,koboz,ének), Boda Gellért (hegedűs), Horváth Dániel (dob), Lázár Gyula (nagybőgő, basszusgitár)

http://www.cimbaliband.hu/

 

 

Corpus Harsona Quartett művészeti vezető: Pálinkás Péter

A Corpus Harsona Kvartett 2001-ben alakul, melyet két év műhelymunka követett. A kvartett ekkor sajátította el a homogén hangzást, a virtuóz játékmódot és megerősítették hitünket a folytatásban. Több ízben jutottak el az Egyesült Államokba, több koncertmeghívást kaptak Japánba, játszhattak Egyiptomban és természetesen a magyarországi koncertjeik mellett Európa számos országába is kapnak meghívást.2005-ben Michael Rath angol hangszerkészítő mester  meghívására  Angliába látogattak; mesterhangszereivel azóta is támogatja őket. Ezekben az években olyan világhírű művészekkel volt szerencséjük együtt játszani, mint Brandt Attema, Steven Mead, James Morrison, Mark Nightingale.

2012-ben első ízben rendezték meg a Corpus Harsona Kvartett Országos Harsonaversenyt főiskolások részére. Hosszú távú terveik között szerepel, hogy évről évre nemzetközi szólistákat invitáljanak hazánkba, hogy mesterkurzusokat tarthassanak a magyar harsonások részére.

Tagok: Sütő András (a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Budafoki Dohnányi Zenekar első harsonása), Pálinkás Péter (a Budafoki Dohnányi Zenekar tagja, a zuglói Szent István Zeneiskola tanára), Káip Róbert (az MR Szimfonikusok első harsonása, a Debreceni Egyetem tanára), Galla Ákos( a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagja)

http://www.corpusquartet.hu/

 

 

Csóka Bence klasszikus gitár

 

Divertimentó fúvósötös művészeti vezető: Tóth József

Horváth Erzsébet (fuvola), Sándor Tímea (oboa), Csonka László (klarinét), Héra András (kürt), Tóth József (fagott, művészeti vezető)

 

Dolfin Balázs cselló

Dolfin Balázs hangszerét, a csellót maga választotta, négy és fél éves korában játékosan kezdett ismerkedni hangszerével. Hat éves korában Antók  Zsuzsanna tanárnő irányításával a zuglói Szent István Király Zeneiskolában kezdte meg tanulmányait.

2010-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályába, Mező László professzor osztályába.

Jelenleg a Zeneakadémia BA gordonka szakos hallgatója. (2014 Virtuózok döntőse)

http://zakbk.hu/dolfin-balazs

 

 

Dudás András harmonika

1989. április 20-án született Pásztón.  2002-ben kezdett tanulni harmonikázni Tabányi Mihály

 világhírű harmonika művésznél. 6 év elteltével tanulmányait Kovács Péter orgona és harmonika művésznél folytatta, ahol egy kis elméleti tudást is szerzett. 2007 és 2008-ban megnyerte a Keszthelyen megrendezett országos harmonika versenyt. Zenélés mellett harmonika oktatással és harmonika szervizzel is foglalkozik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Dudasandras5

 

Duna Szimfonikus Zenekar

A Duna Szimfonikus Zenekar 1961-ben alakult Budapesten. Az azóta eltelt időszakban számos rangos belföldi és külföldi hangversenyen lépett fel. Az együttes repertoárja a barokk zenétől a 20. századi és a kortárs kompozíciókig felöleli az európai zenetörténet valamennyi stíluskorszakát.

A zenekar a Belváros szívében található patinás Duna Palota rezidens együttese, ahol egy évadban négy bérleti sorozattal várják az érdeklődőket. Saját szervezésű felnőtt és ifjúsági hangversenyek mellett rendszeresen fellépnek a főváros különböző zenei eseményein. Gyakori vendégek a Zeneakadémián, Budai Vigadóban, a Stefánia Palotában, a Kongresszusi Központban és a Művészetek Palotájába is többször meghívást kaptak. Nemzetközi kapcsolataik több mint két évtizedre nyúlnak vissza. Külföldi vendégszerepléseiken az önálló hangversenyeken túlmenően közreműködtek nemzetközi versenyek kísérőzenekaraként, szcenikus operettelőadásokon, balettprodukciókban, valamint operett gálákon és oratórium-hangversenyeken. Rendszeresen fellépnek Németországban, Franciaországban, Svájcban, Hollandiában és Olaszországban. A zenekar művészei nemcsak a szimfonikus zenekarban dolgoznak együtt, hanem fellépnek különféle összeállítású kamaracsoportokban is. Állandó karmesterük Deák András több mint tizenöt éve áll a zenekar élén. 1985-ben közösen alapították az azóta nagy sikerrel futó Duna Koncertek sorozatát, amely elsősorban a hazánkba látogató és a magyar kultúra értékei iránt érdeklődő turistáknak kíván jellemző szimfonikus válogatást nyújtani a magyar zeneművészet legkiválóbb alkotásaiból.

A zenekar hangversenyein rendszeresen fellépnek neves magyar és külföldi szólisták. Vendégük volt többek között az olasz operaénekes Giuseppe diStefano, James Galway ír fuvolaművész, Ray Charles jazzmuzsikus az Egyesült Államokból, Velencei Tamás a Berlini Filharmonikusok szólótrombitása, illetve Varga Tamás és Nagy Róbert a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistái.

A zenekar alapító tagja a hivatásos együtteseket tömörítő Magyar Szimfonikus Zenekari Szövetségnek. Művészeti vezető: Szklenár Ferenc

http://dunaszimfonikusok.hu/

 

 

Égerházi Réka fuvolaművész , HAMMIDO Művészeti Iskola tanára, Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja

 

Egri Szimfonikus Zenekar művészeti vezető: Szabó Sípos Máté

Az Egri Szimfonikus Zenekar 1963-ban alakult a Gárdonyi Géza Gimnázium színvonalasan működő ifjúsági zenekarának nyomdokain. A Megyei Művelődési Központban otthonra talált, jelenleg több mint 50 tagú együttest főleg zenetanárok, katonazenészek és főiskolai hallgatók alkotják. Az együttzenélés öröméből fakadó lelkesedés mára a zenekart Eger és a megye kulturális életének meghatározó szereplőjévé tette. Repertoárja felöleli a zenekari irodalom barokktól napjainkig terjedő széles skáláját, de szívesen kalandozik az opera, operett és musical világába is. Az együttes tevékeny részt vállal az egri Gárdonyi Géza Színház zenés darabjainak bemutatásában. Nyári szabadtéri hangversenyei üde színfoltok a város idegenforgalmi életében. A neves hazai és külföldi vendégművészekkel és kórusokkal fellépő együttes szakmai elismertségét számos meghívás, zenei díj és dicsérő kritika fémjelzi.

A zenekar első karmestere Farkas István volt, aki közel 30 éven át vezette a társulatot.

1989-ben Gémesi Géza vette át a karmesteri pálcát, a repertoárt oratóriumokkal, nagyzenekari romantikus és kortárs darabokkal bővítette.

A zenekar jelenlegi vezető karmestere Szabó Sipos Máté 1996-tól irányítja a művészeti munkát.
Tevékenységével új perspektívák nyíltak a zenekar szakmai fejlődésében.

A zenekar jelenleg egyesületi formában működik, de regionálisan ugyanazt a funkciót tölti be, mint a hivatásos zenekarok. Nem csak a város, hanem a megye kulturális életében is jelentős szerepet játszik. Ifjúsági, ismeretterjesztő műsorokkal rendszeresen szerepel Gyöngyösön, Hatvanban, Hevesen, de immár hagyományosnak nevezhetők a bélapátfalvi Újévköszöntő Koncertek is.

Hangversenyeinken visszatérő vendégek a Magyar Állami Operaház énekművészei: Bazsinka Zsuzsanna, Kertesi Ingrid, Miklósa Erika, Szüle Tamás, Fokanov Anatolij.) és neves hangszeres szólisták( Bogányi Gergely, Szabadi Vilmos, Ránki Dezső, Avraam Vasziliosz.) és kiváló kórusok ( Nemzeti énekkar, Debreceni Kodály Kórus). Az Egri Fesztiválbalettel közös produkcióink nagy közönségsikernek örvendenek.

Díjak: A Kulturális Minisztérium által adományozott Háromszoros Kiváló Együttes cím elnyerése, Miniszteri dicsérő oklevél (1968), MSZBT oklevél és plakett (1968), Megyei Tanács Művelődésügyi Osztályának nívódíja (1969), Kiváló Együttes cím (1971), Heves Megyei Tanács Művészeti díja (1973), Népművelési Intézet nívódíja (1973), Kiváló Együttes cím (1974), Népművelődési Intézet nívódíja (1976), Kiváló Együttes cím végleges elnyerése (1977), Prima Díj (2006)

https://egriszimfonikusok.hu/

 

 

 

Fourtissimo Zenekar művészeti vezető: Kuna Lajos

A Fourtissimo közel 25 éve meghatározó jelenség a magyar zenei világban. Számos területen úttörőnek számít munkásságuk, mind a komolyzene, mind a könnyűzene illetve a jazz berkein belül. A zenekar erőssége a szakmai hitelesség és a professzionális hangszertudás mellett, hogy alapító tagjai nemcsak a színpadon alkotnak egységet. A Fourtissimo-t a négy Kuna testvér, Valéria, Márton, Gyula és Bence hozta létre még 1993-ban. Zenei munkásságuk alapjait a rézfúvós hangszerek képezik, mivel 2-4 éves koruk óta ezeken a hangszereken játszanak. A trombita, kürt és a harsona mellé az évek során az ének társult, így a zenekar jelenlegi felállása:
Valéria (ének, trombita), Gyula (trombita), Márton (harsona) Bence (kürt, ütőhangszerek).

Díjak: Nemzetközi Barcsi Rézfúvós Kamarazenei Találkozó  Nívódíj (1993), Passau Nemzetközi Rézfúvós Kamarazenei Verseny  Különdíj (1995), Pozsony Interforum Talentov Nemzetközi Kamarazenei verseny I. díj (1996;1998;1999), Fonogram díj jelölés mint Az év felfedezettje (2005), Príma-Díj (2005), Smoothjazz Dalverseny Közönségdíj (2013), VII. Jazzy Dalverseny Közönségdíj (2014)

http://fourtissimo.hu

 

Friedler Magdolna orgonaművész, Járdányi Pál Zeneiskola intézményvezető-helyettese

Orgonaművész és tanári hivatásom mellett 2013-ban egyik muzsikus kollégám biztatására kezdtem novellákat írni. Azóta különböző irodalmi folyóiratokban és antológiákban publikálok. A 2015-ös esztendő kiemelkedő eredményei: A Magyar Irodalmi Lap történelmi novellapályázatán nyelvi különdíjat kaptam. A “Muzsikál az erdő” irodalmi pályázatán próza kategóriában Jókai Anna írónőtől 1. díjat vehettem át. Az Irodalmi Rádió a tanárok között 1. helyezéssel jutalmazott, és nekem adományozta “Az év pedagógus írója” megtisztelő címet.

http://irodalmiradio.hu/wp/index.php/author/friedlermagdolna/

http://www.jardanyizeneiskola-bp.hu/

 

Hatvani Vegyeskar karnagy: Stimecz András

A kórus Pedagógus Vegyeskar néven 1984-ben alakult. A helyi óvónők, tanítók és tanárnők mellett lőrinci, aszódi kollégák is helyet kaptak. Azóta a gárda bővült más szakmák képviselőivel is. 1991-ben az együttes felvette a Hatvani Vegyeskar nevet. 2007-től pedig Polifónia Vegyeskarként szerepel a köztudatban. A kórus a sok hazai és külföldi fellépés mellett az amatőr kórusok kategóriájában folyamatosan megméretteti magát minősítő hangversenyeken. Legmagasabb elismerésük a hangversenykórus fokozat.

https://www.facebook.com/pg/polifoniavegyeskar/about/?ref=page_internal

 

Hegedűs Valér zongoraművész, orgonaművész

1947-ben született Budapesten. Zongorázni magánúton Bartók Béla növendékénél, Székely Máriánál, orgonálni pedig Kárpáti Józsefnél tanult. Béres Ferenc dalénekes fedezte fel, egyengette karrierjét. Vele 17 évig muzsikált együtt. Megjelent hanghordozójának címe: Liszt Ferenctől Dankó Pistáig. Művészetének elismeréséért Béres Ferenc emlékplakettet kapott, s 2008-ban a magyar kultúra lovagja lett.

http://www.eredetimiep.hu/fuggetlenseg/2009/aprilis/10/16.htm

 

Holics László zongoraművész

1980-ban született Budapesten. Zongoratanulmányait hat évesen kezdte meg Ránki Líviánál és Pénztáros Barnánénál. 1991-ben felvételt nyert a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatára, ahol tanárai Esztó Zsuzsa és Zempléni Kornél voltak. 1998-ban vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakára, ahol Zempléni Kornélnál, Szokolay Balázsnál és Némethy Attilánál tanult.  2000. tavaszi félévében ösztöndíjasként tanult az Egyesült Államokban, Fort Worthben, a Texas Christian University-n, José Feghali zongoraművésznél. Zongoraművész-tanári diplomáját 2005-ben szerezte meg a Zeneakadémián. Diplomadolgozatának címe „Kodály Zoltán kórusműveinek átírása zongorára”, konzulense Prof. Párkai István volt. 2005-ben ösztöndíjas felvételt nyert a Zeneakadémia Doktoriskolájába. Disszertációjának tervezett címe „Az amerikai tonális zeneművészet a XX. század első felében”.

https://indico.cern.ch/event/62581/contributions/2055037/attachments/1005236/1429907/ifj._Holics_Laszlo_szakmai_eletrajza.pdf

 

Illényi Katica  Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Magyarország Érdemes Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tagja

14 éves korában fölvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem „Különleges tehetségek” osztályába, ahol Kovács Dénes tanította. Közben a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában

 érettségizett.

A Zeneművészeti Egyetem évei alatt már az Operaház és az Erkel Színház zenekarában játszott.

1991-ben kapta hegedűművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Friss diplomás hegedűművészként mégis szűknek érezte a klasszikus zenei nyelv határait, egész lényével akart szólni. Így hangképzésre járt és a hegedű mellett az ének lett a második hangszere. Mindemellett színészmesterséget, jazz és sztepptáncot tanult. A jazz, a szving és a világzenékben kutatja azokat a stílusbeli különlegességeket, amelyeket a komolyzenén keresztül még nem ismerhetett meg.

2002-től önálló karrierbe kezdett. Azóta évente ad saját szervezésű, nagyszabású koncerteket, mindig új repertoárral a komolyzene és a jazz műfajában. Koncertjein felcsendülnek a klasszikus hegedűirodalom gyöngyszemei, valamint filmzenék, Csajkovszkij, Paganini, Dvořák, Gershwin, Morricone, Michel Legrand és John Williams zenéi mellett a magyar zeneszerzők BartókKodályLiszt és Weiner Leó művei is helyet kapnak. Elkötelezettje lett a magas színvonalú könnyűzenének, rendszeresen ad jazzkoncerteket, melyekben énekel, hegedül, és sztepptáncol. Sokoldalú előadásaival bizonyítja, hogy van átjárhatóság a különböző zenei irányzatokban, hidat képez a kultúrák között.

A hegedülés mellett énekel és teremin-művészként is tevékenykedik.

Lemezei arany-és platinalemezek.

Jótékonysági koncertjein felhívja a figyelmet egymásra utaltságunkra, az önzetlen segítőszándék fontosságára. 

Díjak: EMeRTon-díj (2002), Artisjus-díj (2010), Liszt Ferenc-díj (2012), Érdemes művész (2015)

 


 

In Medias Brass Junior Príma díjas rézfúvós quintett

Az In Medias Brass 2010 januárjában alakult, tagjai a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szereztek művész diplomát. Az együttes – megalakulását követő nem sokkal több, mint három éven belül – hét rangos, nemzetközi kamarazene versenyen nyert öt első, két második és több különdíjat Dél-Koreában, Németországban, Szlovéniában, Japánban, Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban. 
Számos koncertet adtak Magyarországon, Svájcban, Németországban, Olaszországban, az Egyesült Államokban és Lengyelországban. A rövid időn belül elért nemzetközi sikerek elismeréseképpen munkájukat 2011-ben Junior Prima díjjal tüntették ki, 2012-ben pedig a KLASSZ Tehetség program promotáltjai között szerepeltek.

Tagok: Kresz Richárd, Pálfalvi Tamás (trombita); Benyus János (kürt); Sztán Attila (harsona); ifj. Bazsinka József (tuba)

 

 

Jubilate Kórus  karmester: Fricz Sándorné (Frits Sándorné, Ózd város hírekben)

Ózdi római katolikus plébánia (Ív úti Szent Kereszt Plébánia) kórusa

 

Käfer György klarinétművész a Magyar Állami Operaház tagja
Kecskeméti Aurin Leánykar karnagy: Durányi László

Az Aurin Leánykar 1998-ban alakult a Kodály Iskola MIRACULUM Gyermekkórusának 15 év feletti lányaiból. A kórus alapítója és vezetője: Durányik László. Az énekkar célja: fontos szerepet betölteni a város kulturális életében, szervesen bekapcsolódni a magyar zenei életbe, részt venni, és eredményesen szerepelni hazai és külföldi hangversenyeken, fesztiválokon és kórus- versenyeken, színvonalas hangfelvételek készítése, Kodály Zoltán szülővárosának, Kecskemét nevének méltó képviselése az egész világon. Talán legfontosabb feladata pedig az, hogy a kóruséneklés iránt elkötelezett fiatalokat neveljen, évről-évre gyarapítva azok számát, akik magas szinten interpretálói és befogadói a klasszikus és a modern kórusirodalomnak.

Több éves működésük alatt folytatták a már Európa hírű gyermekkar kiemelkedő sikereit: 28 nemzetközi kórusversenyen 20 első, 6 második és 4 harmadik díjat nyertek, valamint 3 CD-t készítettek. A lányok Európa számos országában jártak már, így koncerteztek többek között: Angliában, Norvégiában, Dániában, Belgiumban, Németországban, Szlovákiában, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Erdélyben, Spanyolországban, Romániában, Walesben, Skóciában, Kínában, Csehországban és Lengyelországban.

Koncerteket adtak többek között: Londonban, Liverpoolban, Oxfordban, Cambridge-ben, Trondheimben, Koppenhágában, Brüsszelben, Maasmechelenben, Torinóban, Arezzoban, Leccoban, Marosvásárhelyen, Temesvárott, Cantonigrosban, Llangollenben, Edinburghban, Párizsban, Tours-ban, Marseille-ben, Krakkóban...

2006-ban olimpiai bajnokok lettek a Kínában megrendezett kórusolimpián; kategóriájukban 42 kórust utasítottak maguk mögé.

2009-ben az Aurin Leánykar Bács-Kiskun Megyei Príma díjat kapott.

Az énekkar a reneszánsz muzsikától a XX. századi kórusművekig minden téren igyekszik repertoárját bővíteni, hangsúlyt helyezve Kodály, Bartók, Bárdos, Kocsár, Orbán műveire.

 

 

 

 

Kecskeméti Szimfonikus Zenekar karmester: Gerhárt László

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar 1996-ban alakult kecskeméti zenetanárokból, zenét tanuló fiatalokból.   2013 óta dolgoznak ismét a Hírös Agóra Kulturális Központ égisze alatt.  Az idén 50. éves Szimfonikus Zenekar Bács-Kiskun megye egyetlen szimfonikus együtteseként igen fontos szerepet tölt be elsősorban Kecskemét kulturális életében és a Kodályi zenei hagyományok ápolásában. Az elmúlt félszáz esztendő egyértelműen bizonyította a zenekar létjogosultságát, méltó rangját, hiszen az évtizedek alatt a megyeszékhely zenei életének egyik legmeghatározóbb szereplőjévé vált.

Az együttes a „hírös” város fesztiváljainak, jeles alkalmainak, népszerű résztvevője, Kodály szimfonikus műveinek avatott megszólaltatója, emellett nagy hangsúlyt fektet a fiatalok tehetséggondozására is, ezért évente hangversenyt ad a Kodály Iskola kiemelkedő tehetségű hangszeres növendékeivel, ezzel is elősegítve pályájuk indulását. A zenekar a fiatalok zenei nevelését segíti ifjúsági hangversenyeivel.

Az elmúlt években számos nemzetközi hírű szólista és karmester lépett fel a zenekarral, mint például: Rost Andrea, Miklósa Erika, Ránki Dezső, Gyenyisz Macujev, Kobayashi Ken Ichiro.  Az együttes rendszeres partnere a Nemzeti Énekkar, valamint a Debreceni Kodály Kórus.

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar alapító karmestere Nemesszeghy Lajos volt. 1968-tól Kemény Endre folytatta két évtizeden át az ő munkáját. Martos László, Dóbiás Péter és Pusker Imre után 2006-tól Gerhát László  irányítja a zenekar művészi munkáját.

A zenekar két önálló lemezt jelentetett meg, melyeken magyar illetve magyar vonatkozású művek hallhatók. A 2011-es „Concerto” című CD lemezen Farkas Ferenc, Vajda János, Kadosa Pál egy-egy concertinója mellett hallható Kodály Concerto című műve is.

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar a klasszikus szimfonikus repertoár mellett szívesen közreműködik más stílusú, műfajú produkciókban is. Több alkalommal adott közös koncertet a Csík Zenekarral, de együtt játszott többek között Szekeres Adriennel, Illényi Katicával  valamint Cakó Ferenc  animációs filmművésszel és a Kecskemét Táncegyüttessel.

A zenekar több Kecskeméti testvérváros zenekarával alakított ki jó kapcsolatot. 10 éve 2006-ban a finnországi Hyvankaa-ben koncertezett. Idén Marosvásárhelyen adtak koncertet a Marosvásárhelyi Napok keretében.

http://www.hirosagora.hu/kodaly-zoltan-dijat-kapott-a-kecskemeti-szimfonikus-zenekar

 

Kiskunlacházi Ifjúsági Fúvózenekar karnagy:  Breznyán István

A Kiskunlacházi Ifjúsági Fúvószenekar 2003- óta több, mint 150 alkalommal lépett fel hazai és külföldi fesztiválokon: Olaszországban, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban, Törökországban, Franciaországban és Ukrajnában.

2006. november 11-én magyar Fúvószenei és Mazsorett szövetség elnökségének tagjai B fokozatú koncertfúvós kategóriában arany, valamint B fokozatú szórakoztató zene kategóriában szintén arany minősítést adományoztak az együttes részére.

2007. augusztusában a 21. Zenit Nemzetközi Zenei Ifjúsági Fúvószenekari Versenyen II. díjat ért el Békéscsabán.

2008. április 27-én a fúvószenekar a Zeneiskolai Zenekarok Országos Versenyén, Szolnokon II. díjat nyert.

2003. és 2009. között az együttes több,  mint 15 500 km. utat tett meg, hazai és külföldi fesztiválok keretein belül.

2009. január 24-én az együttes jubileumi koncerttel ünnepelte 10 éves fennállását.

2009. december 4-én a WASBE Közép-Kelet Európai Tagszervezetének minősítésének keretében B fokozatú koncert és szórakoztató zene kategóriában arany minősítést ért el.

http://www.kifu.hu/

 

Kiss Krisztián furulya Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója

 

Konkoly-Thege Réka fuvolaművész

RMAMI Rajeczky Benjamin Tagintézményének főállású fuvolatanára

http://rozsavolgyi-bgyarmat.sulinet.hu/honlap_hu/dolgozoink/konkolythegereka.htm

 

Kovács Zoltán Magyar Állami Operaház

1989-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rézfúvós kamarazene tanára.

Pedagógiai pályafutása során számos rézfúvós együttest indított útnak, akik azóta a hazai és a nemzetközi koncertélet elfogadott művészei lettek.

1979 óta a Magyar Állami Operaház és a Filharmóniai Társaság tagja.

Alapító tagja a Failoni Kamarazenekarnak, és az Opera Rézfúvós Kvintettnek.

Díjak: Concertino Prága - 2. díj (1978), Lotz, Lengyelország - 3. díj, különdíj (1980), Prágai Tavasz - 2. díj (1982), Nemzetközi Kamarazeneverseny Barcs - 1. díj (1984), Nemzetközi Trombitaverseny Budapest - 1. díj (1984), Artisjus díj a magyar kortárs zene jeles interpretálásáért. (2007)

http://lfze.hu/-/kovacs-zoltan-tamas


Lajkó Felix Liszt Ferenc-díjas magyar világzenei hegedű és citeraművész, zeneszerző

Magyar világzenei hegedűművész és zeneszerző. Virtuóz módon kezeli a hegedűt, emellett kiválóan játszik zongorán és citerán is.

Számos ismert zenésszel dolgozott együtt, mint Szabados GyörgyBoris Kovac, a francia Noir Désir zenekar, Alexander BalanescuBoban Marković.

Színházi és filmzenéket komponál, számos lemeze megjelent meg. 2008-ban, a 39. Magyar Filmszemle Arany Orsó díját Mundruczó Kornél Delta című filmje kapta, melyben főszerepet játszott.

Díjak: A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2005), Párhuzamos Kultúráért díj (2005), Liszt Ferenc-díj (2016)

 

 

 

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatóinak Zenekara vezényel: Ménesi Gergely

Ménesi Gergely (született 1970-ben Budapesten) igen fiatalon kezdte zenei tanulmányait. Első zenekari tapasztalatait már tizenéves korában megszerezte; a Szent István Gimnázium Szimfonikus Zenekarában hegedült. Később zongorázni, orgonálni tanult és több kórusban is énekelt.

Karvezetői és karmesteri diplomáit (ez utóbbit kitüntetéssel) a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián /Zeneművészeti Egyetem/ szerezte meg (1994-ben és 1997-ben).

Ménesi Gergely gyakran dolgozik fiatal muzsikusokkal. Még a Zeneakadémián kamarazenekart szervezett diplomázók hangversenyeinek kísérése céljából. Ezt követően két évig vezette a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Intézet szimfonikus zenekarát.
Fontosabb szereplései a Pannon Filharmonikusok élén 2008-ban: Schubert: Esz-dúr mise, Verdi: Requiem, illetve a Mezzo Televízió Operaverseny és Fesztivál Díjkiosztó Gálahangversenye, melyet a Mezzo Televízió és a Magyar Televízió is élőben sugárzott. 

Vendégszerepelt Svédországban, Németországban, Svájcban, Erdélyben, Szlovákiában és Horvátországban.

Mindezidáig négy CD felvétele jelent meg.

1998 óta a Kassai Filharmonikus Zenekar állandó vendégkarmestere.

Díjak: IX. „Ferencsik János” nemzetközi karmesterverseny II. díj

 

 

 

LITUUS Quintett (rézfúvós muzsika) művészeti vezető: Kerekes Imre

2002. szeptemberében alakult a Debreceni Egyetem Konzervatóriumának akkori 1. évfolyamos hallgatóiból. Az együttes neve egy ókori római hangszerre utal, mely már rézből készült, fúvókával rendelkezett, és tölcséres végű volt. Ez a ma ismert rézfúvós hangszerek egyik őse. Állandó résztvevői a Debreceni Egyetem Konzervatóriumában évenként megrendezésre kerülő, Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának.  Nemzetközileg is tudhat magáénak már sikert a csapat, mivel meghívást kaptak az Egyesült Államokba, Lengyelországba, Hollandiába és Kínába is. 2005. augusztusában a Fehérgyarmaton megrendezésre került I. Országos Rézfúvós Kvintett versenyen 3. helyezést értek el, egy évvel később, 2006 augusztusában a 4. Nemzetközi Rézfúvósversenyen Dél-Koreában szintén 3. helyezést értek el. Repertoárjuk széles körű: reneszánsz fúvószene; barokk, klasszikus, romantikus átiratok; XX. századi rézfúvósmuzsika és jazz, sramli, sörzene

Tagok: Madarassy Balázs, Kovács János (trombita), Majoros Zsolt (kürt), Pozsonyi Péter (harsona), Kerekes Imre (tuba)

 

 

M. Bodon Pál Állami Zeneiskola (Kecskemét) -  mesezenék

 

 

Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett művészeti vezető: Breznyán István

A kamaraegyüttes a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művész-tanár hallgatóiból alakult Budapesten 2010-ben.

 Az együttes repertoárjában a reneszánsztól egészen a mai kor muzsikájáig minden stílus megtalálható. A reformkori Magyarország muzsikáját, a szabadságharc híres dallamait, az Osztrák-Magyar Monarchia fúvós zenei kultúráját, valamint a XX. század jelentős magyar és külföldi szerzőinek eredetileg rézfúvós hangszerekre írt műveit mutatja be a kamara csoport.

A rézfúvós kvintett tagjai ugyanolyan megszállottsággal és hozzáértéssel foglalkoznak gyermekműsoraikon keresztül az ifjúság nevelésével, mint nagy produkcióikban (A Magyar Zenetörténet műremekei, Nemzeti lobogó alatt, A toronyzenétől a jazz-ig, In memoriam Farkas Antal, Rézkarcolatok, A rézfúvós hangszerek világa, Gloria Dei) a magyar zenetörténet jeles alkotóinak műveivel és az európai népek zenei kultúrájával. Éves szinten 50-60 koncertet adnak szerte az országban és a határokon túl, emellett versenyekre járnak, tanítanak és mű átiratokat készítenek.

 A rézfúvós kvintett játékmódjára leginkább jellemző a virtuóz, könnyed hangvétel és előadásmód. A művészek legfőbb küldetéstudata a Magyar Zenekultúra minél szélesebb körben történő megismertetése határainkon innen és túl.

Tagok: Breznyán István (trombita), Vass Tibor (trombita), Vági Tamás (kürt) Szűcs Szabolcs (harsona), Csomós János (tuba) művészeti vezető: Petz Pál, Liszt díjas trombita művész

 

 

Magyar Vadászkamara Kürtegyüttes művészeti vezető: Tápai Balázs

A vadászkürt együttes alakításának gondolata a 2005. évi FeHoVa kiállításon fogant. Egy szerencsés találkozásnak köszönhetően képzett kürtművészek és lelkes amatőrök hívták életre az akkor még csak öttagú formációt. Mára a Vadászkamara Kürtegyüttes tíz főre gyarapodott.

Legtöbben hódolnak a vadászat szenvedélyének, de az időközben csatlakozott hivatásos zenészek is erősen kötődnek a természethez. Tagjaik közül Marek József és Siklósi Kálmán neve régóta ismert vadászati körökben. Az együttes szerepléseit Kovács Gábor szervezi, míg művészeti tevékenységét Tápai Balázs irányítja, aki alakulásukkor még nem, de mára már a vadászok táborát is gyarapítja.

Az alapítók között szerepelt Nagy Zsolt, ő ma már nem kürtöl velük, viszont háziszerzőként már több hangulatos szignált is írt az együttes részére. További tagjaik: Mészáros Sándor, Nagy Csaba, Palatinusz Ferenc, Tóth Balázs, Szász József és Hornyák Tibor.

Repertoárjuk tartalmazza a klasszikus német vadászati kürtjeleket, történelmi vadászszignálokat és nem utolsó sorban saját komponálású zenedarabjaikat is. Emellett gazdagabbá teszi a közismert B hangolású natúr kürtök mellett az Esz/B Parforce hangszerek sajátos hangzásvilága is.

Felállás:  Hornyák Tibor, Tóth Balázs, Palatinusz Ferenc, Mészáros Sándor - Parforce kürt

Tápai Balázs - Parforce kürt, Pless kürt

Nagy Csaba, Kovács Gábor, Szász József, Marek József, Siklósi Kálmán - Pless kürt

 

 

Melódia Kamarakórus karnagy: Mesterné Sándor Tímea

A kórus 2008. december –én alakult Nagytálya-Maklár  környékén.

 

Melódia Női Kar

A füleki Melódia Női Kart 1978 őszén a Magyar Tannyelvű Alapiskola pedagógusai alapították. A kórus megalakulásától folyamatosan működik, tagjai: pedagógusok, vállalkozók és közalkalmazottak.

Repertoárját népfeldolgozások, egyházi és világi művek alkotják a magyar és az egyetemes kórusirodalomból. Műsorukon szerepelnek: Kodály, Bartók, Karai, és Bárdos művek is. A kórus karnagya 2008-tól Makainé Simon Katalin, elnöke 1993-tól Agócs Mária.

Az elmúlt időszakban számos külföldi koncerten (Magyarországon, Erdélyben és Vajdaságon kívül Ausztriában, Csehországban és Horvátországban) képviselte sikeresen Fülek városát. Emlékezetes szereplései: Budapesti Parlamentben, Trogiri Szent Lőrinc Katedrálisban, Prágai Adventi kórustalálkozón, valamint a Parajdi Sóbarlangban voltak. A kórus a város kulturális életének reprezentatív együttese, hazai koncertek résztvevője és évente 2 alkalommal szervezője.

A Melódia Női Kar az országos minősítő versenyen, a Kodály Napokon több (6) alkalommal szerepelt, legnagyobb sikerét 2008-ban érte el amikor aranykoszorús minősítésben részesült.

A közép-szlovákiai megyei egyházzenei kórusversenyen (Chrámová Pieseň) Arany és ezüst sávos minősítést ért el. Az elmúlt években megkapta a Város díját és a Nógrád közművelődéséért díjat.

A kórus hisz a kóruséneklés közösségformáló erejében és fontosnak tartja úgy a hazai, mint a határon átnyúló együttműködés ápolását.

 

 

Mihó Attila hegedű Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója

A ráckevei Mihó Attila, néptáncosként kezdte pályafutását, szülei beíratták zeneiskolába is, hegedű szakra. Tízéves lehetett, amikor a néptánctanára azt ajánlotta, hogy küldjék Vizeli Balázshoz hegedülni. Így aztán a Téka együttes szárnyai alatt nevelkedett. Mihó Attila azon kevés fiatal prímások közé tartozik, akik – miközben rögtönözve muzsikálnak – tudnak figyelni a táncolókra is.

2011-ben kezdte el tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén. Mára saját együttesével „Mihó Attila és barátai” rendeznek saját táncházat Budapesten, és máig rendszeres vendégei a Sebő-klubnak, valamint a Fonó Budai Zeneháznak.

2017-ben mutatkoztak meg első lemezükkel.

Díjak: Junior Prima Díj, 2013 kecskeméti prímásverseny nyertese

 

 

Monarchia Kamarazenekar művészeti vezető: Suszter Andrea, vezényel: Blázi Lajos, karmester: Werner Gábor

A Monarchia Szimfonikus Zenekar (továbbiakban MSZZ) a Monarchia Zeneművészeti Egyesület keretében alakult 2000-ben. Az addig szervezetlen formában működő zenekar, amelynek tagjai az ország legjobb szimfonikus zenekarainak ( ÁHZ, Opera, Rádiózenekar ) muzsikusaiból állnak, a megszaporodott feladatok szervezett formában történő megnyilvánulásának érdekében jött létre. A hazai zenei életben játszott szerepe mellett, sok külföldi fellépésnek tesz eleget, s ezen rövid idő alatt Európa számos városában ismerhették meg a zenekar művészi színvonalát. Az egyesületi formában működő zenekar tagjaiból formálódó kamaraegyüttesek ( Monarchia vonós kamarazenekar, vonósnégyes és a világhírű Liszt díjas Budapest Rézfúvós Kvintett ) jelentősen színesítik a repertoárt. A MSZZ repertoárja igen színes skálán mozog, a klasszikus szimfonikus zenétől kezdve az operán át, operett, musicalig, minden stílusban otthonosan mozog. A zenekar hangsúlyozott figyelmet fordít a kortárs zeneszerzők műveinek megszólaltatására is.

Tagok: Kovács István, Fajcsik Attila, Szabó Viola, Kovács Zita, Kardos Judit, Gulyás Zsuzsa

 

 


 

Musica Aulica Régizene Együttes művészeti vezető: Kovács István (reneszánsz dallamok)

A Musica Aulica Régizene Együttes 1988-ban alakult Egerben azzal a céllal, hogy a 16-17. századi magyar és közép-európai főúri udvarok zenéjét megszólaltassa. Az elmúlt években középkori és barokk, valamint a magyar főúri és vásári zenékkel sok azonosságot mutató népzenei anyaggal is gazdagodott repertoárjuk. Számos régizenei fesztiválnak voltak főszervezői. Hazai és külföldi önálló koncertjeik mellett, programjaik fontos része az ifjúsági ismeretterjesztés. Szívesen közreműködnek háttérzenével a régi korok hangulatát idéző rendezvények részeként. Több alkalommal koncerteztek Németországban, Franciaországban, Belgiumban és Csehországban. Meghívást kaptak az Európai Unió által szervezett „Érdekes hangszerek” fesztiváljára Franciaországba. Játszottak a Magyarországra látogató svéd királynak. Képviselték a magyar régizenét a Macon-i „Európa Fesztiválon,” Felléptek a Baden-Baden-i „Magyar Hét” keretében. 2011-ben a Demján Sándor alapította Prima Primissima megyei díjban részesültek.

 

 

Musica Mansueta Kamarazenekar művészeti vezető: Matinné Szabó Katalin, karmester: Ménesi Gergely a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának karmestere

A Musica Mansueta Kamarazenekar a gyöngyösi Páczay János Zeneiskolában működő városi együttes, amely 1987 óta nagy szerepet játszik a város kulturális életében. Tagjai a zeneiskola vonós tanárai, egykori és jelenlegi növendékei, akik örömüket lelik a közös muzsikálásban, és arra törekszenek, hogy továbbra is kapcsolatban maradjanak a zenével. Műsorunkban megtalálható a barokk- és klasszikus kor kiemelkedő zenekari- és oratórikus művei éppúgy, mint a XX. sz. nagy mestereinek alkotásai. Muzsikájuk legtöbbször Gyöngyös város ünnepi alkalmain szólal meg, de örömmel játszanak más városok rendezvényein is. Kiemelkedő sikerű volt az a jótékonysági hangverseny, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adtak 1995-ben. Vendégszerepeltek már Dániában, Olaszországban, Ausztriában, Németországban és nem utolsó sorban Erdélyben. Emlékezetes koncertjeik egyike a salzburgi Székesegyházban volt, ahol Mozart D-dúr Missa brévis-ét adták elő a Cantus Corvinus Vegyeskarral közösen. 
A Musica Mansueta Kamarazenekar munkáját Gyöngyös városa 1998-ban "Pro Civitate" kitüntetéssel jutalmazta.

 

 

Nagyváradi Állami Filharmónia Fúvós Együttese karmester: Lorenzo Moroni

 

 

Nemesszeghy Márta Vegyeskar karnagy: Smuta Attila

A vegyeskar nyolc fővel alakult 2001 januárjában Kecskeméten. Karnagyuk Pejtsikné Párdányi Judit, akinek tanári és művészi munkásságát többek között Megyei Művészeti Díjjal ismerték el. A kórustagok a Kodály Iskola volt diákjai, házastársaik, barátaik: tanárok, könyvtárosok, mérnökök, zenészek, egészségügyi dolgozók, vállalkozók, akiket a Kodályi nevelési filozófia iránti elkötelezettség és a közös éneklés vágya hozott az énekkarba.

A kórus működésének célja annak a Kecskeméthez köthető kulturális tradíciónak és értékrendszernek megőrzése, amelyet a Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta által alapított első énekes iskola képviselt és hordozott. Eddigi fellépéseik és a kórus tevékenysége iránt mutatkozó egyre fokozódó érdeklődés bizonyítja, hogy nem pusztán szólam, hanem élő valóság a Kodálytól ismert gondolat: Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is.”

 

 

 

Operaházi Borlovagok művészeti vezető: Laczó András

Bordalok, szerelmes és mulató énekek, népdalok, magyar nóták, történelmi dalok, nemzeti énekek, olasz dalok, operett - musical – operarészletek, borversek, szavalatok.

Ők képviselték hazánkat Brüsszelben az Uniós csatlakozás központi ünnepségein, és az 56-os ünnepségek 50. évfordulóján.

Laczó András (tenor, fuvola, furulyák, Bartók - Pásztory díjas, a Magyar Állami Operaház Aranygyűrűs énekművésze, Művészeti vezető), Sztankovics Béla (gitár, vokál - bariton, a Magyar Állami Operaház gitárművésze), Molnár Zsolt (basszbariton, ütőhangszerek, a Magyar állami Operaház énekművésze)

 

Osso Varadinum Fúvós Együttes

Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekara, profikból és amatőrökből alkotva, Orosz János vezényletével.

 

 

Orosz Zoltán harmonikaművész

Orosz Zoltán három egymás követő éven keresztül (1998-1999-2000) volt a Nemzeti Harmonika Verseny győztese a ”profi felnőtt” kategóriában. 2000-ben együttese megkapta a Magyar Rádió eMeRTon díját, zenei tevékenységét 2008-ban Artisjus díjjal ismerték el. 
A művész számos helyen adott koncertet Szingapúrtól Szibériáig, és részt vett több fesztiválon, többek között Finnországban, Dániában, Észtországban, Spanyolországban, Norvégiában és Oroszországban. Egyik legrangosabb nemzetközi elismerésének tudható be, hogy duója Bardóczy Attila előadó művésszel elnyerte a Párizsi Nemzetközi Sanzonversenyen a „Legjobb külföldi előadó” díját.
A művész koncertjein elhangzanak a világ mai meghatározó harmonika-előadóitól és -szerzőitől származó darabok, így szerepelnek a műsorban Richard Galliano, valamint Astor Piazzolla művei, de helyet kapnak olykor saját szerzemények is.
A zenei összeállításokban mindig nagy hangsúlyt kap a délszláv népzene, Orosz Zoltán bácsalmási származása miatt a művész zenei gyökerei ide nyúlnak vissza.
Zenész barátaival a Balkán zenéjét jazzes elemekkel, friss hangszereléssel világzenei rangra emelve szólaltatják meg a koncerteken, így a népzenére épülő darabokban meghatározó szerep jut az improvizációnak. A szabad improvizáció egyébként a koncertek egyik fő jellemzője, így bármikor, bármelyik hangszer szólószerepet kaphat, sőt adott esetben improvizáció közben akár „beszélgethetnek” is egymással a hangszerek.

Díjak: eMeRTon-díj (1999), Artisjus-díj (2008) ,Bácsalmás város díszpolgára (2015),  Tabányi Mihály-díj (2017)

 

 

Palota Rézfúvós Quintett művészeti vezető: Zobay Béla

Az együttes 1998-ban alakult, tagjai a Miskolci Szimfonikus zenekar művészei. A szimfonikus zenekari munka mellett zenetanárként is részt vesznek az utánpótlás nevelésében. Az együttes repertoárja a régi reneszánsz zenétől napjaink kortárs zenéjéig szinte mindent tartalmaz, szórakoztató jellegű átiratokat is. A városi és megyei rendezvények mellett fellépnek fesztiválokon, alkalmilag szervezett koncerteken is.
Az együttes célja, ars poetica-ja: értéket adni és szórakoztatni.

Tagok: Aranyosi György (trombita), Zobay Béla (trombita), Ferenc Enikő (kürt), Kakuk Zoltán (harsona), Veres Tamás (tuba)

 

 

 

Parádi Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara (Fáy András Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)

 

Pásztói Zeneiskola Rézfúvós Kvintett művészeti vezető: Petz Pál (Rajeczky Benjamin Zeneiskola)

 

Pátzay János Rézfúvós Kamaraegyüttes tanár: Jakkel Mihály Zsolt (Pátzay János Katolikus Zeneiskola, Gyöngyös)

 

Pudjavorsk Muzika

A népzenei együttes 2003-ban alakult. Több tagcserét követően, hét éve működik a zenekar a jelenlegi tagokkal. Több, mint 700 különböző előadások és rendezvényen léptek fel. A hagyományos szlovák népzene mellett, roma népzenét, népszerű szlovák és külföldi, valamint klasszikus zenét is játszanak.

 

 

Power Beat Ütőegyüttes művészeti vezető: Fábián István

Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola diákjai.

 

 

Primavera Fúvósötös művészeti vezető: Vízkeleti Andrea, Kerényi Judit

A Primavera fúvósötös 2000 tavaszán alakult, az akkor még többségében egy zenekarban (Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar) játszó fiatal hölgyekből. Az együttes tagjai azóta már különböző zenekarokban, illetve zenei intézményekben folytatják munkájukat, a jó baráti kapcsolat és a sok-sok koncert azonban a mai napig összetartja és rendszeres munkával látja el őket. A kezdeti lelkesedésből adódóan rövid időn belül lehetőség nyílt a koncertek mellett egy promóciós CD elkészítésére, amelyek további meghívásokat, felkéréseket eredményeztek. Fő céljuknak és feladatuknak tekintik az eredeti fúvósirodalom megismertetése és népszerűsítése mellett a könnyedebb, populárisabb átiratok műsorra tűzését is, amelyek a fiatalabb korosztállyal hangszerbemutató előadásokon keresztül megkedveltetik a klasszikus hangszereken megszólaltatott fúvósmuzsikát. Repertoárjuk számos darabot ölel fel a barokk kortól a 21. század zenéjéig. Különböző kulturális rendezvényeken játszanak rendszeresen: kiállításmegnyitókon, fesztiválokon, templomokban, és évente néhány önálló nagykoncertet adnak Budapest látogatott koncerttermeiben. Vidám hangulatú muzsikájuk, egyedi megjelenésük egyre nagyobb számú közönséget vonz..

Tagok:  Kunszeri Márta, Kerényi Judit, Vízkeleti Andrea, Tompa Anikó, Zombor Erika

 

  

Pro Kultúra férfikar Fülek karnagy: Fehér Miklós

1920-ban Magyar Dalkör néven alakult. Tevékenysége ma is töretlen, Szlovákia egyetlen magyar ajkú férfikórusaként működik. A kórus életét természetesen befolyásolták az aktuálpolitikai viszonyok, de a kórus mindig törekedett a tiszta énekkari kultúra közvetítésére, repertoárján Bartók, Kodály, Karai és Bárdos művei, munkásdalok, népdalok, népdalfeldolgozások, napjainkban egyházi zene szerepelnek.

Fehér Miklós, a kórus jelenlegi karnagya 25 éve dirigálja az arany diplomás együttest. A közte és a kórus között kialakult sikeres munkakapcsolat a Galántai Kodály Napok minősítő rendszerében 7 ízben arany diplomát, a Szerencsi Férfikari Találkozón pedig egy alkalommal arany minősítést eredményezett.

A kórus tagjai zenét és közösséget, valamint kultúrájukat szerető emberek, akik hisznek a kóruséneklés közösségformáló erejében, büszkén képviselik Füleket, és tesznek is a zömében magyarlakta kisváros folyton gazdagodó kulturális hagyományainak továbbéléséért.

https://www.facebook.com/Pro-Kult%C3%BAra-F%C3%A9rfikar-F%C3%BClek-607619965922963/

http://www.atempo.sk/hirek/113-bemutato/11609-pro-kultura-ferfikar-bemutatjuk-a-xvii-kodaly-napok-resztvevoit.html

 

Royal Fanfare Ensemble (barokk trombitások) művészeti vezető: Gucz György

A Royal Fanfare Ensemble az ország legrégebben működő trombitaegyüttese. A kvartett 2002-ben alakult Komlóssy Gábor és Gucz György ötlete alapján.

Alapítótagok: Devecsai Gábor, Gucz György, Komlóssy Gábor és Szász József.

2003-tól sorra érkeztek a felkérések, ezáltal az újonnan alakult együttes lehetőséget kapott a bemutatkozásra. Részt vettek a nyári Balmazújvárosi Trombitástábor egyik templomi koncertjén. Majd ugyanebben az évben jótékonysági koncertet adtak a Budapesti Pozsonyi úti Református Templomban.

2005-ös évtől több rangos rendezvényen léptek fel, ezek közé tartozott a mátrai „Muzsikál az erdő” fesztivál és a Fehérgyarmati Kamarazenei és Trombitásverseny, amelyen a gálakoncert neves előadóivá váltak.

Az együttes profilját és repertoárját nagyban meghatározza a reneszánsz és barokk iránti kötődés és ezen korszakok stílusos prezentálása.

Szakmai hozzáértésüket tükrözi, hogy 2005-től magukénak tekinthetik két külföldön is elismert trombitaművész, -Bakó Levente (Liszt-díjas trombitaművész) és Boldoczki Gábor trombitaművész, (Maurice André verseny győztese)- ajánlását és támogatását.

Tagok: Gucz György, Komlóssy Gábor, Szász József, Toldi Károly Csaba

http://www.royalfanfare.hu/

 

Salgótarjáni Rézfúvós Kvintett művészeti vezető: Szabó István

Szabó István 2000-ben megalapította kollégáival és barátaival a Salgótarjáni Rézfúvós Kvintettet, ami azóta is töretlen lelkesedéssel működik.

 

Salgótarjáni Szimfonikus Zenekar művészeti vezető: Tóth Tibor

 

 

Sárosi Dániel orgonaművész

Sárosi Dániel 1981-ben Kecskeméten született. Zenei tanulmányait a kecskeméti Kodály Iskolában kezdte, majd a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta. 2000-ben nyert felvételt a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia orgona szakára, ahol Ruppert István és Pálúr János tanítványa volt. 2003 nyarán a freiburgi Zeneakadémián kezdett orgonatanulmányokat a világhírű magyar származású professzor, Szathmáry Zsigmond osztályában. 2005 júniusában kiváló eredménnyel szerzett orgonaművészi diplomát Freiburgban. Ezután sikeresen felvételizett az intézmény posztgraduális szólista osztályába, ahol Martin Schmeding növendékeként végzett 2007-ben. Ugyanebben az évben fejezte be budapesti tanulmányait is, a Zeneakadémián orgonaművész –tanári oklevelet szerzett.

Középiskolás kora óta rendszeresen koncertezik Magyarország különböző templomaiban és hangversenytermeiben, így többek között a debreceni Református Nagytemplomben, a budapesti Szent István Bazilikában és a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében. Szintén koncerteket adott a németországi Freiburgban, Dortmundban, Trierben és Paderbornban.

2002-ben elnyerte Paderborn város ifjú művészeknek kiírt ösztöndíját.

Számos orgonaversenyen részt vett, ahol a következő díjakat nyerte:

Orgonista Növendékek Országos Versenye – nagydíj (2000), Nemzetközi Orgonaverseny, Opava (Csehország) – különdíj (2000), Nemzetközi Orgonaverseny, Gnas (Ausztria) – negyedik díj (2002), Nemzetközi Bach Orgonaverseny, Lipcse (Németország) – középdöntős (2004), Szólisták Versenye, Freiburg (Németország) – első díj (2006), Nemzetközi Hermann Schroeder Orgonaverseny, Trier (Németország) – második díj (2008)

2006 óta a Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola orgonatanára.

Repertoárja felöleli a barokk zenétől a kortárs zenéig terjedő orgonairodalmat.

http://www.myorganmusic.com/Orgonamuvesz/Sarosi_Daniel.html

 

Schola Musica Fuvolaegyüttes tanár: Kováts Krisztina

A gyöngyösi Pátzay János Zeneiskola csoportja. Az együttest 1994-ben Kováts Krisztina fuvola tanárnő alapította. Az alapítók közül többen zenei pályán tanultak tovább, másoknak csak hobbija maradt a zenélés, de mindannyian szívesen emlékeznek vissza a zenekarban eltöltött évekre.
A zenekarnak szerencsére nincsenek utánpótlás gondjai, hiszen a zeneiskola növendékei folyamatosan csatlakoznak, és együtt muzsikálnak.

 

Sík Dóra cselló-és gordonkaművész

Sík Dóra Budapesten született, hét éves kora óta csellózik. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközép-iskolában id. Kertész Ottónál, majd Lengyel Endrénél tanult, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Déri György, a Debreceni Egyetem Konzervatóriumában Ádám Károly növendékeként szerzett kitüntetéses diplomát.

Több ösztöndíjat elnyert: 1992. Roland Ösztöndíj, 1996. Mol Muzsikus Ösztöndíj, 2002. Magyar Köztársaság Ösztöndíja. 1998.-ban az Országos Kertész Ottó Emlékversenyen 2. díjat, 2000.-ben a Weiner Leó Kamarazene Versenyen vonóstrióval (Oláh Vilmos – hegedű, Tuza Boglárka – brácsa) 1. díjat nyert. Számos kurzuson vett részt itthon és külföldön: Pro Musica Nyári Akadémia, Szombathelyi Barók Szeminárium (Kurtág György, Perényi Miklós, Csalog Gábor), Pommersfelden Sommer Akademie, „Goppisbergische” Music Woche...

Tanított a budapesti VI. ker. Tóth Aladár Zeneiskolában és a II. ker. Kodály Iskolában, a Magyar Rádió Kórusiskolájában.

Elsősorban kamarazene koncertek közreműködője, partnerei: Oláh Vilmos, Zsoldos Bálint, Takáts Zsuzsanna, Reményi Orsolya, Krulik Eszter, Barta Gábor, Rákóczy Anna... Repertoárja a barokk zenétől a kortárs zenéig terjed. Sok darab ősbemutatóján közreműködött: Dinyés Dániel, Dargay Marcell, Bolcsó Bálint, Madarász Iván darabjaiban.

http://salfold.hu/3-S%C3%ADk%20D%C3%B3ra

http://www.sikdora.com

 

Somnium Laude Kamarakórus

 

 

Soós Gábor orgonaművész

Gyermekkorában zongorán kezdett zenélni, majd  a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziummal párhuzamosan folytatta zenei tanulmányait  a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában Hoffmann Lászlónál, valamint Alföldy-Boruss Csillánál.

Felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, valamint a bécsi Zeneakadémiára (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien). Tanárai Budapesten Lehotka Gábor, valamint Ruppert István és Pálúr János voltak.

2004 őszétől az amszterdami Zeneakadémián (Conservatorium van Amsterdam) folytatta orgona ill. régi zene tanulmányait Prof. Pieter van Dijk osztályában. A 2005-ben megrendezett hollandiai Govert van Wijn Orgonaversenyen (Maassluis-Groote kerk) első díjat nyert. A verseny a híres Garrels-orgonán került megrendezésre, amely 1732-ben épült.

A 2007-ben Alkmaarban megrendezett VII. Nemzetközi Schnitger Orgonaversenyen az előkelő harmadik helyezést ért el.  Visszatérve Magyarországra 2007 óta a győri Szent Imre plébániatemplom orgonistája. A templomi szolgálat mellett tanít is a győri Egyházmegyei Kántorképző orgona tanáraként. 2007 óta rendszeresen koncertezik a Collegium Musicum Jaurinense Régizene Együttessel.

 

 

Szabó Sipos Ágoston ütőgardon

1898-es születésű zenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. Jelenleg a FreakinDisco formáció tagja. Zenei irányzatuk:  psychojazz

 

 

Székely Mihály Kórus karmester: Cs. Nagyné Túri Márta (elhunyt)

A kórus nagy múltra tekint vissza. Jászberényben szerveződött a Université du nouveau lux

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Gimnázium hallgatóiból. Vezetőjük hosszú időn keresztül Cs. Nagyné Túri Márta volt, aki 2017-ben elhunyt.

 

 

Szeredy Krisztina énekművész, szoprán operaénekes

1985 és 1993 között az Érsekújvári Zeneiskolában tanult ének és zongora szakon, 2000 és 2005 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekművész szakán tanult, itt diplomázott 2005-ben.

1998-tól 2000-ig a Budapesti Operettszínház tagja volt, 2001 és 2003 között a debreceni Csokonai Nemzeti Színház foglalkoztatta.

Két egymást követő évben vendégszerepelt a londoni Covent Garden iskolájában. Ezek után két éven keresztül az USA-ban és Kanadában koncertezett.

Jelenleg AusztriábanNémetországbanBelgiumbanKanadában és Amerikában lép fel, de emellett tagja a debreceni Csokonai Nemzeti Színháznak, a budapesti Turay Ida Színháznak és a kassai Thália Színháznak is.

Kitűntetés: Magyar Ezüst Érdemkereszt 

 

 

Szőke Attila gitár

Gyöngyösi születésű gitártanár. Jelenleg a nagyrédei Szent Imre Általános Iskola, Könyvtár és
Alapfokú Művészetoktatási Intézmény oktatója.

 


VIRTUÓZOK:

Váradi Gyula Virtuózok 2016-i Nagyok korcsoportjának győztese (hegedű)

A Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor második sorozatában a zsűri és a közönség elismerését kivívva a döntőig menetelt, és megnyerte a Nagyok korcsoportját. Így az Armel Opera Festival díjazottjaként lehetőséget kapott a Berlini Filharmonikusok koncerttermében játszani, de fellépett Párizsban, Ravennában is. 2016 augusztusában pedig zajos sikert aratva a világhírű Placido Domingo operaénekessel lépett színpadra Budapesten.

 

 

Kökény Tamás Virtuózok 2016-i Tinik korcsoportjának győztese (nagybőgő) A fődíjas nagybőgős a műsor után egy öt állomásos erdélyi turnén, Ravennában, Párizsban, Brüsszelben kápráztatta el a közönséget és győzte meg őket arról, hogy a nagybőgő lehet csodálatos szólóhangszer. Az Armel Opera Festival díjaként a világ egyik legismertebb koncerttermében, a New York-i Carnegie Hallban idén márciusban adott teltházas koncertet, ahol a vájtfülű közönség vastapssal ünnepelte.

Szűts Apor zeneszerző, zongorista, karmester, Virtuózok 2014-i Nagyok korcsoportjának döntőse

 

 

Demeniv Mihály Virtuózok 2014-i Nagyok korcsoportjának döntőse

2018-ban a Harmonikások Országos Szövetsége, Tabányi Mihály díjban részesítette.

 

 

Bősze Ádám Zenei antikvárius, a Bartók rádió és a Virtuózok műsorvezetője

 

 

 

 

Várallyay Róbert orgonaművész

Várallyay Róbert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 1995-ben szerzett orgonaművész-tanári diplomát. Azóta szólistaként rendszeresen ad orgonahangversenyeket országszerte (többek között az Esztergomi és Egri Bazilikában, a kolozsvári Szent Mihály templomban, a Budavári Mátyás Templomban, a Művészetek Palotájában) csakúgy, mint szülővárosában, Gyöngyösön.

Virtuózok nyertesei (2015), meglepetés koncertek

 

Vox Mirabilis Kórus

A kórus 1957-ben Székesfehérváron jött létre, azzal a céllal, hogy bekapcsolódjon a város zenei életébe mind világi, mind egyházi téren. A katolikus szertartások állandó résztvevői és szívesen énekelnek a testvér egyházak meghívására is ünnepi alkalmakon. Évente több alkalommal énekelnek püspöki miséken, rádió közvetítéseken, egyházi és világi programok megnyitóin.

2010-ben az Amatőr Kamaraegyüttesek Bánki Találkozóján a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szenátusa különdíjjal jutalmazta munkájukat, dr. Batta András kiemelte a kórus tiszta hangzását és különleges muzikalitását.

2011-ben dicséretes arany diplomát szereztek. Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes meghívására több alkalommal koncerteztek. Szeptemberben hagyományteremtő céllal a kórus megrendezte az I. Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivált, amely nagy sikert aratott a közönség és a résztvevő kórusok körében.

2011-12-ben Hangversenybérletet indítottak neves kórusokkal, zenekarokkal és zeneművészekkel, amely 4 koncertből áll. Mindegyik koncert teltházas, nagy sikerű rendezvény volt a közönség és a művészek megelégedésére. A koncertsorozatot folytatják a következő évadban is. (lásd a "Hangversenybérlet 2012-2013" menüpontban)

2012. május 10-13 között részt vettek a Badenben megrendezésre kerülő Ave Verum Nemzetközi Kórusversenyen, ahol bejutottak a legjobb 10 versenyző kórus közé. A nemzetközi zsűri megdicsérte a kórus hangzását, muzikalitását, és munkájukat elismerő biztatással nemzetközi bronz díjjal jutalmazta.

2012. novemberében a Kórusok Országos Szövetségének zsűrijétől ARS MAGNA diplomát kaptak, mely igen kimagasló minőséget mutat.

 

A kórust 27 éve Zemlényi Katica vezényli, aki kiemelkedő zenei tevékenységéért az idei Zenei Világnapon Fricsay Richárd zenei díjban részesült.

 

 

 

Támogatók

A Muzsikál az Erdő Alapítvány biztos háttere a rendkívüli helyzetben szakmai program megvalósítását 2020.évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.   

 

 

 

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER -TÁRSFESZTIVÁL

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© 2018 Muzsikál az Erdő
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.